Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/pd30/domains/pd-test.pl/public_html/sawexhalina/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/pd30/domains/pd-test.pl/public_html/sawexhalina/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/pd30/domains/pd-test.pl/public_html/sawexhalina/wp-includes/plugin.php on line 600

Nasze produkty

Jedzenie w znacznym stopniu decyduje o naszym zdrowiu, samopoczuciu oraz kondycji fizycznej. Warto wybierać zatem to, co jest dla nas najlepsze.

zobacz więcej

O marce

Smak, wysoka jakość, dobra cena to zalety wyróżniające produkty Halina. Marka stworzona została przez Sawex – rodzinną, polską firmę, która wykorzystała swoje wieloletnie doświadczenie oraz bogatą wiedzę, aby stworzyć produkty nie tylko dobre, ale także łatwe i wygodne w użyciu.

Od 1997 roku wszystkie produkty z logo Halina wytwarzane są z najlepszych gatunków ryżu, płatków, kasz i nasion strączkowych, a ich smak jest dostosowany do naszych rodzimych upodobań.

Piramida żywnościowa

Nabiał

Jedz codziennie! Mleko i jego przetwory to najważniejsze źródło wapnia w naszej diecie oraz pełnowartościowego białka i witaminy B2.

Ryby, drób, jaja

Ryby oraz drób należy  jadać kilka razy w tygodniu po ok. 60-90g, jaja 2 razy tygodniowo. Witamina D, której dostarczają drób, ryby i jaja, jest niezbędna do budowy mocnych i zdrowych kości.

Czerwone mięso

Najwyżej kilka razy w miesiącu w porcjach nie większych niż 50-60g! Nie należy jednak całkowicie rezygnować z ich jedzenia, gdyż zawierają doskonale przyswajalne przez nasz organizm żelazo hemowe.

Owoce i warzywa

Jedz codziennie i to przy każdy posiłku (czyli 5 porcji), po 500-800 g. To najbogatsze naturalne źródło witamin i składników mineralnych, bez których nie moglibyśmy prawidłowo funkcjonować. Są mało kaloryczne!

Tłuszcze roślinne

Możesz dodawać do swoich potraw codziennie w ilości 2 łyżek. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie podnoszą stężenia cholesterolu we krwi.

Produkty zbożowe

To najważniejsza grupa produktów! W naszym jadłospisie powinno się ich znaleźć od 6 do 11 porcji. Produkty zbożowe stanowią podstawę zdrowej diety. Zawarta w nich skrobia dostarcza energii mięśniom, a błonnik reguluje pracę jelit. Dlatego jadaj codziennie po kilka porcji produktów zbożowych. Zadbaj o to, aby znalazły się w każdym posiłku w ciągu dnia. Wybieraj te, które są nisko przetworzone, np. grube kasze, ciemne pieczywo, niełuskany ciemny ryż, płatki owsiane czy też kukurydziane. Są one doskonałym witamin i minerałów.

Nabiał

Jedz codziennie! Mleko i jego przetwory to najważniejsze źródło wapnia w naszej diecie oraz pełnowartościowego białka i witaminy B2.

Ryby, drób, jaja

Ryby oraz drób należy  jadać kilka razy w tygodniu po ok. 60-90g, jaja 2 razy tygodniowo. Witamina D, której dostarczają drób, ryby i jaja, jest niezbędna do budowy mocnych i zdrowych kości.

Czerwone mięso

Najwyżej kilka razy w miesiącu w porcjach nie większych niż 50-60g! Nie należy jednak całkowicie rezygnować z ich jedzenia, gdyż zawierają doskonale przyswajalne przez nasz organizm żelazo hemowe.

Owoce i warzywa

Jedz codziennie i to przy każdy posiłku (czyli 5 porcji), po 500-800 g. To najbogatsze naturalne źródło witamin i składników mineralnych, bez których nie moglibyśmy prawidłowo funkcjonować. Są mało kaloryczne!

Tłuszcze roślinne

Możesz dodawać do swoich potraw codziennie w ilości 2 łyżek. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie podnoszą stężenia cholesterolu we krwi.

Produkty zbożowe

To najważniejsza grupa produktów! W naszym jadłospisie powinno się ich znaleźć od 6 do 11 porcji. Produkty zbożowe stanowią podstawę zdrowej diety. Zawarta w nich skrobia dostarcza energii mięśniom, a błonnik reguluje pracę jelit. Dlatego jadaj codziennie po kilka porcji produktów zbożowych. Zadbaj o to, aby znalazły się w każdym posiłku w ciągu dnia. Wybieraj te, które są nisko przetworzone, np. grube kasze, ciemne pieczywo, niełuskany ciemny ryż, płatki owsiane czy też kukurydziane. Są one doskonałym witamin i minerałów.

Kalkulator

Kasze
Płatki
Ryż
Ziarna

halinakasza-folia

halinaryz-foliam

halinaryz-folia

halinaryz-folia

halina-ryz123

halina-kasza10

halina-platki1

halina-platki3

halina-platkigorskie

halina-platki4

halina-platki5

halina-ziarna5

halina-ziarna9

halina-ziarna4

halina-ziarna6

halina-ziarna3

halina-ziarna1

halina-ziarna2

halina-ziarna7

halina-ziarna8

halina-kasza2

halina-kasza1

halina-kasza6

halina-kasza5

halina-biala-z-warzywami

halina-kasza3

halina-kasza8

halina-jeczmiennapeczak

halina-kasza4

halina-ryzpaella

halina-ryz5

halina-ryz3

halina-ryz1

halina-ryz4

halina-ryz2

waga:

100 g

ilość:

1

białko:

0 g

tłuszcze:

0 g

kalorie:

0 kcal

węglowodany:

0 g

Przepisy

Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi przepisami na potrawy, które urozmaicą Twoją kuchnię. Możesz je śmiało wykorzystywać zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy chcesz przygotować coś specjalnego.

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem

Skład:
  • 200g ryżu
  • 1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki oliwy
  • średnia cebula
  • 50 dag papryki
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem c.d.

Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę, dodać surowy ryż i smażyć go, póki nie wchłonie całego tłuszczu. Zeszklony ryż zalać

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem c.d.

rosołem warzywnym i gotować 20 min. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.